Monday, April 15, 2024
HomePeruIs het veilig om naar Peru te reizen?

Is het veilig om naar Peru te reizen?


Droom je van een reis naar Peru? Het korte antwoord is: Ja, het is veilig om naar Peru te reizen! Is Machu Picchu open? Ja, Machu Picchu is open! Peru is een van de meest populaire reisbestemmingen in Zuid-Amerika. Peru is een spectaculair land dat reizigers, backpackers en toeristen aantrekt. Terwijl het toerisme na de pandemie op weg was naar een bijna volledig herstel, kwam er in december een kink in de kabel. Vanwege de instabiele politieke situatie tussen december 2022 en februari 2023 gaven veel landen Peru ‘negatief reisadvies’. Vanwege sociale onrust besloot de Peruaanse regering om Machu Picchu van 21 januari 2023 tot 11 februari 2023 te sluiten vanwege aanhoudende burgerlijke onrust in Peru en om de Inca-erfenis te beschermen. Machu Picchu is nu echter weer volledig open en er komen dagelijks honderden reizigers binnen. Start met het plannen van je reis! Peru is weer open.

Is het veilig om naar Peru te reizen?

Ja, het is veilig om in Peru te reizen. Na aanhoudende sociale conflicten en stakingen in het zuiden van Peru (Cusco, Arequipa, Puno) en Lima eerder dit jaar, is de situatie rustig en is het toerisme teruggekeerd naar Peru! Overal zie je weer reizigers en backpackers! Cusco organiseerde op zaterdag 12 maart 2023 zelfs een groot evenement om ‘de terugkeer van het toerisme’ te vieren na het positieve aantal van de eerste helft van maart, en de Peruaanse regering lanceerde een uitgebreide internationale campagne genaamd ‘Peru Ahora’ voor reactief toerisme.

Cajamarca northern Peru safe

Peru nu!

Peru Ahora (Peru nu) zal Peru weer wereldwijd in de schijnwerpers zetten als een numerous, veilige en competitieve reisbestemming; de campagne werd met groot enthousiasme ontvangen. Peru wil het Peru’s positieve imago versterken en toeristen inspireren om naar Peru te reizen om het land te ontdekken: de cultuur, de natuur, de variatie, de out of doors excursions. Eraar de landschappen en sensaties langs de uitgestrekte kustlijn, de spectaculaire Andes-landschappen en een uitbundige Amazone-jungle!

Waarom was Machu Picchu dicht?

Machu Picchu was tijdelijk gesloten van 21 januari 2023 tot 11 februari 2023. Vanwege de politieke disaster in Peru en de burgerlijke onrust garandeerde deze excessive maatregel ieders veiligheid. Al in de eerste week van februari kondigde het Ministerie van Cultuur in een verklaring aan dat ze de historische plek, de grootste toeristische attractie van Peru, officieel zouden heropenen. In de eerste twee weken na de heropening van Machu Picchu op 15 februari heeft de Inca-citadel al 12,000 toeristen ontvangen, zowel lokale als binnenlandse en buitenlandse bezoekers.

Can you Travel to Peru?

Is de Inca path open?

Ja, de Inca Path is ook open. Op 1 maart ging het Inca-pad weer open na een maand onderhoud in februari (dit gebeurt elk jaar), en tour operators in Cusco bieden de Inca Path, Salkantay Trek en de Inca Jungle-trektocht naar Machu Picchu aan. Je kunt ook de dagtochten naar Rainbow Mountain maken, of de Humantay Tour (dit kon ook in januari en februari.). Ook is de situatie in Arequipa gekalmeerd, dus je kunt naar de witte stad reizen en overland van Lima naar Arequipa reizen. Kijk weleven goed voordat je plant over land tussen Arequipa en Cusco, en neem eventueel een vliegtuig. Daarnaast worden er ook weer jungletochten aangeboden in de buurt van Cusco (Puerto Maldonado, Manu) en in Iquitos, in het noorden. Ook is Noord-Peru veilig om naar toe te reizen.

Rainbow Mountain Travel Peru
Titicaca Meer
Als je plannen hebt om in 2023 naar Peru te reizen, start dan nu met het plannen van je reis! Op dit second worden er geen verdere problemen verwacht. Alleen de situatie rond het vliegveld van Juliaca bij Puno is nog niet helemaal opgelost. Je kunt hinder ondervinden als je over land van Peru naar Bolivia wilt reizen. Neem contact op met Dos Manos Journey voor actuele informatie!

Plan je reis naar Peru!

Nog een vakantie plannen? Dit is je kans als je je vakantie voor dit jaar nog moet plannen: kom naar Peru! Meestal zijn de Inca Path tickets het grootste deel van het jaar al volgeboekt, en als je niet eerder je ticket 8 – 9 had geboekt, was je vroeger te laat. Niet dit jaar! Maak een rondreis door Peru voordat het massale toerisme terugkeert, geniet van de lagere toeristenaantallen en de ruimte om de cultuur en natuur te bewonderen en een praatje te maken met de lokale bevolking.

Paracas playa Red

Belangrijke suggestions voor je rondreis naar Peru:

 • Boek je excursions bij een locale operator of reisbureau in Peru (in plaats van bij Viator, GetYourGuide of andere vooraanstaande internationale bureaus die reizen in Peru aanbieden). Waarom? Ook deze grote on-line companies werken met lokale agentschappen in Cusco, dus waarom zou je dan niet zelf direct boeken? Je bespaart geld, er komt meer geld in Peru terecht, en je kunt veel gemakkelijker vragen te stellen en contact met hen op te nemen als er zich problemen voordoen als je in direct contact staat met een operator in Cusco. Daarnaast kunnen zij je informeren over de dagelijkse situatie. De lokale bevolking in Peru navigeert elke dag veilig door het land en kan je insider advies geven voor een onvergetelijke en veilige reis.
   
 • Lees Peru-nieuws. We raden je aan het nieuws over Peru een beetje te volgen en op de hoogte te blijven van de situatie in Peru. Je kunt ook een god aangeschreven reisbureau of touroperator in Peru raadplegen voor actuele informatie over veiligheids- en beveiligingsmaatregelen in Peru.
   
 • Controleer de situatie in specifieke gebieden die je van plan bent te bezoeken en hou de situatie in de gaten. Mochten zich er nog problemen voordoen, mijd dan de gebieden met protesten. Het zal niet gevaarlijk zijn, maar wel lastig.
   
 • Plan (wat) additional tijd (en geld) in. Het ergste dat kan gebeuren, is dat je misschien een vlucht of een trein mist (afgelopen december kwamen sommige mensen enkele dagen huge te zitten in Aguas Calientes). Dit zal waarschijnlijk niet nog een keer gebeuren, maar plan een additional dag voor je internationale vlucht terug naar huis.
   
 • Boek je trein- en Machu Picchu-tickets van tevoren. Vorig jaar tijdens het hoogseizoen waren Machu Picchu-tickets enkele weken van tevoren uitverkocht; Inca Path-tickets zijn ‘altijd’ een paar maanden van tevoren uitverkocht (behalve in de maanden november – maart; in deze periode kun je geluk hebben en een paar weken en soms zelfs een paar dagen van tevoren nog tickets vindenvinden). Ook moeten treinkaartjes van tevoren worden geboekt, omdat je ze zorgvuldig moet ‘matchen’ met de tijdsloten van je Machu Picchu ticket.
Peru Jungle Tours amazon

Wat gebeurde er nou in december en januari in Peru?

De protesten begonnen start december 2022 toen het Peruaanse congres besloot de voormalige president President Pedro Castillo uit zijn ambt te ontheffen omdat hij probeerde het congres illegaal te ontbinden om de controle te behouden vóór een afzettingsstemming. Castillo werd (tot nu toe) in hechtenis genomen.

Veel Peruanen – vooral mensen op het platteland die op Castillo stemden – waren woedend. Ze eisten nieuwe verkiezingen, een nieuwe grondwet en de vrijlating van Castillo. De woede van mensen over sociale ongelijkheid en de stijgende kosten van levensonderhoud, vooral in de verarmde plattelandsgebieden van het land, is de belangrijkste reden voor het sociale protest.

Ondertussen nam Dina Boluarte, vice-president van Castillo, het roer over na Castillo’s gevangenschap. Sinds de eerste sociale protesten die op 7 december 2022 begonnen, zijn zeker 50 mensen, onder wie minderjarigen, om het leven gekomen en tientallen – onder wie burgers en politie – gewond geraakt door de repressie van demonstraties. Op 15 december 2022 werd de noodtoestand uitgeroepen. Al snel eiste Amnesty Worldwide dat de Peruaanse staat een onafhankelijk onderzoek zou instellen naar de (mogelijke) mensenrechtenschendingen in Peru.

Sinds de heropening van Machu Picchu medio februari 2023 is het toerisme teruggekeerd naar Peru. De regering van Boluarte heeft de wegen ‘vrijgemaakt’ en de grote wegblokkades bij Ica, in en rond Arequipa en Cusco zijn verdwenen. Je kunt nu dus zonder problemen weer in Peru reizen.

Kun je nu naar Peru reizen?

Kun je nu naar Peru reizen? Ja, je kunt weer zonder problemen in Peru reizen. Rondreizen in Peru is over het algemeen veilig en betrouwbaar voor alle reizigers, ook als (feminine) solo traveler. Peru wordt beschouwd als een relatief veilig land om naar toe te reizen als je gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt wanneer je naar een Zuid-Amerikaans land reist. Zoals bij elke bestemming, is het van belang om voorzichtig te zijn en je bewust te zijn van mogelijke risico’s. Wees voorzichtig in bepaalde gebieden en vermijd gevaarlijke zones en buurten. Als je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en op de hoogte blijft, is er geen reden om aan te nemen dat reizen naar Peru in 2023 minder veilig zou zijn dan in voorgaande jaren. Peru is een fenomenale plek om te reizen, met ontzagwekkende landschappen, dynamische steden en vriendelijke mensen.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments