Thursday, February 22, 2024
HomeAnimal NewsPeek Inside a Couple’s Dream Residence That Exudes Sustainability

Peek Inside a Couple’s Dream Residence That Exudes Sustainability


In August 2021, Amritha and Harshit have been all set to tie the knot. The couple additionally wished to begin this new chapter of their lives in a house of their very own.

Amritha (24), an actual property skilled, was positive that she wished a house that might be “sustainable in each respect”. It was with this straightforward ask that she reached out to architect Ammaar Aziz Chowdry of ED+ Structure — a sustainable structure wing of Eskay Design, established in 1988.

“Sustainability has been part of my private life as effectively, not simply my skilled. I used to be taught to take care of nature proper from childhood. Sundays have been spent cleansing the seashore, as we lived a couple of minutes away from the ocean. I all the time knew my dream residence wanted to replicate the values that I used to be introduced up with,” she says.

Ammaar was more than pleased to get began on the venture that he describes to The Higher India as “one of many quickest initiatives to finish”. It took them simply 4 months, from September 2021 to January 2022, to finish the 4,000 sq ft home, which the couple named ‘The Gully Residence’.

Located in Chennai’s Thiruvanmiyur, it’s a monument of a number of intertwined desires — the manifestation of the couple’s imaginative and prescient of their dream residence, the place that noticed them take their vows, and an impressive image of sustainability.

With its quaint but fashionable facade, the 6,300 sq ft beach-facing plot is designed in a manner that one facet faces the ocean, whereas additionally offering a spectacular view of the streets of Chennai.

The Gully Home is a sustainable house in Chennai built with porotherm walls
The Gully House is a sustainable home in Chennai constructed with porotherm partitions, Image credit: Ammaar

The Gully Residence: A sustainable dream 

Recounting the dialog he had with Amritha, Ammaar says he knew from the start that this venture could be very totally different from their standard ones.

“For starters, there weren’t any reference photographs. Amritha and Harshit communicated their imaginative and prescient of their residence — one that might be climate-friendly, have near web zero emissions, and be apt for a younger couple and their 4 canines to begin their lives.”

Curiously, the primary sketch they got here up with on butter paper was precisely what the ultimate consequence appeared like. “And that isn’t the one attention-grabbing truth about the home,” he notes.

“As you enter the property, you’ll spot a tree proper on the entrance. It was planted by Amritha’s grandfather 40 years in the past and we designed the house across the tree. As we speak it divides the property into two halves — with the backyard on one facet and the parking house on the opposite.”

The home is designed in a way that every corner is visible from every other point
The house is designed in a manner that each nook is seen from each different level, Image credit: Ammaar

A inventive design philosophy

The eclectic interiors of the house can exude finesse, however don’t be fooled, Ammar tells us. “Each nook and nook has been designed with a sustainable angle whereas making an allowance for the house’s proximity to the ocean,” he factors out.

“For instance, the partitions of the house. There’s minimal use of cement. The Gully Residence faces the east, which signifies that it has an important view of the ocean but in addition will get the brunt of the solar. To counter this, we used porotherm blocks with half-cut bricks on both facet, thus forming 350 mm thick partitions. The double insulated partitions assist entice the warmth getting into the home.”

Two components performed a job with regard to the home windows — privateness and air flow.

“The home windows open out to a stunning view of the ocean, however there’s a sizzling breeze as effectively that is available in. So, we got here up with a window system that has inward-opening glass shutters and outward-opening aluminium shutters with operable louvres, which could be adjusted in accordance with the time of the day,” Ammaar provides.

Amritha and Harshit, the couple who now lives in The Gully Home
Amritha and Harshit, Image credit: Amritha

The naturally polished kota flooring displays the warmth whereas the bedrooms boast terrazzo flooring — constituted of marble scraps and recycled glass chips. “The ceiling is from the place the utmost warmth enters the house. A metallic framework would get corroded from the salty air because the ocean is shut by. So, we added a layer of terracotta and poured concrete over it. The terracotta acts as an insulation materials and retains the house cool in addition to lowering the quantity of concrete used.”

To supply further cooling, a swimming pool has been constructed above the central room.

Impressed by the gullies of Chennai

The couple loves internet hosting folks and events, in order that they wished the home to be designed in a manner that one can simply have a view of the opposite rooms from any level within the residence. “So we created an open staircase that connects all of the rooms.”

For a similar cause, the house is constructed at an elevation, he provides. “There’s an elevation of 1.5 m by the backyard, whereas the parking zone sees a dip of 1.5 m. This steep topology ensures that even the bottom flooring will get a view of the ocean. In truth, each flooring is staggered by 1.5 m on both facet,” explains Ammaar, including that this facet can also be the inspiration for the identify of the house.

The Gully Home utilises minimal cement and concrete and is built on sustainable principles
The Gully Residence utilises minimal cement and concrete and is constructed on sustainable ideas, Image credit: Ammaar

“Within the olden occasions, folks would sit on their balconies and watch the gullies beneath. We wished to recreate this idea. On the centre of the house is a triple-volume house generally known as the Nice Room, from the place the home windows open out into the gullies and streets of Chennai.”

The price of the constructing amounted to Rs 3,800 per sq ft, however Amritha and Harshit say The Gully Residence has been a dream come true, because it stands tall in opposition to the setting solar on the horizon, a logo of how large desires and splendid areas could be constructed on a basis of sustainability.

Edited by Asha Prakash



RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments